De retinut! Cu si despre argint!

Argintul in contact cu oxigenul din aer oxideaza! Oxidarea argintului este un proces natural prin care acesta se acopera cu un strat galbui-maroniu mat, dand metalului pretios un aspect tern.

In functie de factorii de mediu, procesul de oxidare poate sa apara imediat (24h) sau dupa o perioada mai lunga.

Bijuteriile pot oxida chiar si nefiind purtate, prin simplul contact cu aerul.

Singurele bijuterii din argint care nu oxideaza sunt cele tratate cu rodiu! Cu toate acestea, in functie de conditiile in care au fost purtate si pastrate, dar si in functie de reactia ph-ului dvs cu argintul, chiar si bijuteriile din argint rodiat pot oxida la un moment dat!

Sfaturi privind prevenirea oxidarii argintului:
– ca regula generala, paradoxal, cu cat veti purta mai des bijuteriile din argint, cu atat le veti curata mai rar!
– pastrati bijuteriile din argint in pungute ziplock din care scoateti bine aerul!
– argintul uraste clorul si sulful! Asa ca, aveti grija cand intrati in piscine sau bazine de inot! Mare atentie si atunci cand faceti curatenie si folositi produse chimice!
– feriti bijuteriile de compusii chimici din parfum, creme sau din produsele de makeup
– stergeti bijuteriile din cand in cand cu o carpa moale din bumbac pentru a indeparta impuritatile
– fenomenul de pierdere a lustrului poate fi evitat prin purtarea frecventa a bijuteriilor. Uleiurile din piele vor curata argintul si il vor mentine stralucitor

Evitarea expunerii
Contactul cu chimicale domestice, persipatia, cauciucul, apa cu clor si orice substanta care contine sulf (ex maioneza, oua, mustar, ceapa, latex, lana, etc) vor determina coroziune si pierderea lustrului – asa ca este o idee buna sa scoateti bijuteriile din argint atunci cand faceti treaba prin casa. Lumina directa a soarelui determina de asemenea pierderea lustrului, deci scoateti bijuteriile de argint atunci cand mergeti la plaja sau la mare.

Lotiunile, cosmeticele, fixativul sau alte produse pentru par , dar si parfumurile sunt inamici ai argintului si vor accelera pierderea lustrului.